Gigi Jarang

Gigi jarang terjadi disebabkan oleh pergerakan gigi yang tidak diingini dan ia boleh menyebabkan perubahan orientasi gigi iaitu gigi boleh terputar atau menjadi condong.

Pergerakan gigi ini berlaku apabila terdapat gangguan dalam keseimbangan daya di dalam mulut. Pergerakan ini boleh dibahagikan kepada dua kategori, iaitu pergerakan yang tidak berkaitan dengan penyakit dan berkaitan dengan penyakit.

Punca gigi jarang

Pergerakan gigi yang tidak berkaitan dengan penyakit disebabkan oleh ketiadaan gigi gantian yang sesuai selepas gigi dicabut. Situasi ini sering terjadi dalam masyarakat.

Apabila salah satu daripada gigi kita dicabut dan tiada penggantinya, maka wujud satu ruang kosong dalam susunan gigi yang lama-kelamaan gigi yang bersebelahan mungkin akan bergerak kedalam ruang kosong tersebut. Akhirnya, gigi menjadi jarang. Selain daripada itu, gigi jarang mungkin berlaku disebabkan oleh rawatan ortodontik yang tidak sempurna dan kehausan tampalan gigi. 

Sumber: KKM & http://www.rydedentalcare.com.au/

Punca utama pergerakan gigi disebabkan oleh penyakit adalah kerana penyakit gusi (periodontal) Penyakit gusi terjadi apabila tisu penyokong gigi kita terdiri daripada gusi dan tulang mengalami kerosakan disebabkan oleh bakteria yang seterusnya menyebabkan kehilangan gigi.

Sumber: KKM & http://www.buccasana.es/

Rawatan yang sesuai untuk gigi jarang

Gigi jarang boleh dirawat melalui rawatan ortodontik (Braces) dengan menyusun semula gigi jarang dan menggantikan gigi yang telah hilang sekiranya perlu.

Namun sekiranya pergerakan gigi berpunca dari penyakit gusi, pesakit harus menjalani rawatan gusi setelah ia selesai dan rawatan ortodontik boleh dilakukan untuk merapatkan gigi.

Rawatan ortodontik